NUFFNANG

SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG

Salam Ukhuwah .....

Khamis, 27 Oktober 2016

Percutian Family Ke Medan

Percutian  ke Medan 4H3M ( 27 - 30 Okt 2016 )  ... kami merancang perjalanan bila airasia menawarkan tambang murah ke Medan . Flight cuma 1 jam sahaja... belum pun siap makan dah  nak mendarat .. cepat2 anakku habiskan makanan yang siap2 dibeli sebelum flight . Kami oder Nasi Padang , Nasi Minyak Palembang , Spaghetti  dan Nasi Lemak Pak Nasir . Lain kali .. tak perlu oder makanan jika ke Medan . Sekejap je dah sampai .
Sampai di airport  Kuala Namu ... tour guide  dah sedia menunggu . Pak Jonny  menunggu lama krn flight  delays  1 jam . Kemudian kami dibawa makan malam Nasi Ayam Penyet Cindelaras ... memang umph . Ayamnya lembut dan terasa rempahnya ... dihidangkan pula bersama sambal yang sedap ... puas hati . Selesai mkn malam ... kami terus ke Garuda Plaza Hotel . ..puas hati kerana banyak pilihan utk breakfast .  Jualan tiket airasia pun ada di hotel  ini.
Setelah breakfast . .. kami check  out  dan meneruskan perjalanan menuju Lake Toba . Singgah dahulu ke Istana Maimun . Istana Maimun adalah istana kesultanan  Deli .  Istana Maimun dibina pada tahun 1888 dan selesai dibina tahun 1891 oleh Sultan Mahmud Al Rasyid . Ia menjadi tempat lawatan kerana sejarah kesultanan serta keindahan senibina walau sudah beratus tahun lamanya .  Sebahagian Istana  masih di diami oleh warisnya . 
Melawat Masjid Raya Al Mashun @ dikenali sebagai Masjid Raya Medan yang terletak di Medan , Sumatra  Utara , Indonesia . Masjid ini mula dibina tahun 1906 dan siap sepenuhnya tahun 1909 oleh Kesultanan Deli .
Kemudian  kami ke Lake Toba .... 5 jam perjalanan  dari Medan . Dalam perjalanan ...
 menikmati makan tengahari masakan Minang  di Restaurant Panorama , Pematangsiantar . Perjalanan  yang memenatkan .. Dari bandar Medan yang sibuk ke pekan2 kecil ..melalui kawasan sawah padi .. ladang2 kelapa sawit dan ladang getah .. barulah sampai ke lake Toba . Merehatkan diri di Danau Toba Cottage, Parapat  . .. bangunan yg unik dan klasik . 
Restaurant Panorama , Pematangsiantar
Bermalam di sini ..
Indah dan mengasyikkan ... Pemandangan dari Danau Toba Cottage, Parapat
Indah sungguh ciptaan Allah SWT
Unik dan klasik bangunan hotelnya
Bilik yang cukup luas ... 
Selepas breakfast . .. kami terus chek out dan menaiki feri dalam kawasan hotel untuk ke Pulau Samosir sambil menikmati keindahan Danau Toba .  Danau Toba adalah sebuah danau yang berukuran panjang 100km dan lebar 30km  di Sumetera Utara , Indonesia . Ia merupakan danau terbesar di Indonesia juga di Asia Tenggara . Di tengah danau ini terdapat sebuah pulau Vulkanik  iaitu Pulau Somasir .  2 jam masa diberi untuk melawat dan shopping di pulau ini . Tempat yang dilawati adalah perkampungan kaum Batak dan ada yg memberi penerangan tentang raja2  Kaum Batak . Tak pergi pulau pun tak pe ... sebab tak ada yg menarik di sana . Gerai jualan memang banyak di sini ... berlaku adegan tarik tangan antara penjual dan pembeli .. Taktik menarik perhatian pelanggan spy membeli barangan mereka . Tapi kita yg rimas ..
Menaiki feri ... masih dalam kawasan Danau Toba Cottage, Parapat.
Menaiki feri sambil menikmati keindahan ciptaan Ilahi..  
 
 Perkampungan kaum Batak
 Tempat mesyuarat mereka 
 Selesai lawatan dan sedikit shopping di gerai jualan .. kami menaiki bot yang sama untuk balik semula ke kawasan hotel . Sewaktu dalam perjalanan balik ... ada persembahan nyanyian anak2 kecil ini... beginilah cara mereka menambah rezeki sambil menghiburkan pelancung2.
Selesai jelajah di Pulau Samosir ... destinasi seterusnya ke Berastagi.
Sebelum  meneruskan perjalanan  yang panjang   .. kami lunch dulu di Restaurant  Istana Minang . Melalui jalan berbukit dan bengkang  bengkok ... memeningkan kepala . Dalam perjalanan ke Berastagi  . ..kita akan menyusuri  Danau Toba , kebun2 sayur dan buah-buahan . .. ku lihat bangunan gareja sgt banyak di kiri kanan jalan . Ini mengambarkan bahawa masyarakat yang beragama kristian lebih ramai dari muslim . Seterusnya kami dibawa melihat air terjun Sipiso piso
 Makan tenghari sebelum jalan jauh menuju Berastagi .
 Air terjun Sipiso piso .. 
Berhenti  di sini untuk ke tandas , rehat seketika dan possing tanda kenangan.
 Sebelum chek in hotel .. kami singgah sebentar di pekan Berastagi . Beli buah , sedikit cenderamata dan beberapa helai pakaian . Harga barang .. memuaskan hati . Berastagi adalah sebuah kota di Kabupaten Karo . Kota yang mempunyai suhu antara 17 hingga 19 darjah celcius . tempat yang sejuk seperti kat Cameron Highland . Memiliki tanah yang subur dan menghasilkan pelbagai tanaman sayuran, buah-buahan serta bunga2 yang cantik .
Buah pisang kaki ... cukup manis . warnanya jadi macam tu sebab disaluti dgn kapur masak agar tahan lama . Siap bawa balik Malaysia tau.
 Green Garden Hotel di Berastagi
 Hotel yang sangat cantik , bersih dan selesa . Tapi wifi hanya di lobi hotel sahaja.
 Semasa di sini terdapat sedikit gangguan di salah sebuah bilik hotel yang menyebabkan tidur tak lena . Rombongan kami seramai 10 orang dan kami diberikan 5 buah bilik . Masa tu waktu maghrib ..  pintu bilik yang menghadap kolam renang segera ditutup oleh kakak kerana mereka ingin menunaikan solat . Pintu yg telah ditutup ..terbuka sendiri , tutup semula .. ia kembali terbuka. Selesai makan malam , pintu yang ditutup ... terbuka semula. Beberapa kali jadi mcm tu ... Kakak ambil kerusi dan letak di belakang pintu .. Ingat masalah dah selesai tapi perkara lain pula yg berlaku . Bunyi benda pelik pulak .. menyebabkan mereka tak tidur lena sepanjng malam . 
Bilik lain ... kami tidur lena sampai pagi . Kami semua dapat  tahu cerita masa dalam perjalanan balik ke Malaysia .. hi hi kenangan mengusik jiwa.
Menikmati makan tengahari sebelum pulang ke Malaysia .
Alhamdulillah syukur ya Allah di atas rezeki yang diberikan buat kami sekeluarga . 
Medan ... tempat yang cantik , pemandangan yang indah dan  makanan yang sedap . 
Tahun 2017 ke destinasi seterusnya ... 
rabbi yasir wala tu'asir rabbi tammim bil khair

7 ulasan:

  1. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    BalasPadam
  2. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sedang mencari tour guide utk ke medan.pm saya. fb sabamy

      Padam
  3. Salam.boleh tahu pakai pakej apa ya

    BalasPadam
  4. Salam.boleh tahu pakai pakej apa ya

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Medan, Pekanbaru,Aceh,Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi popular untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 (untuk fast respond) atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    BalasPadam
  6. Melancong medan

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free  on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE



    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH
    Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
    Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...