NUFFNANG

SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG

Salam Ukhuwah .....

Isnin, 24 Mac 2014

Percutian ke Solo Part 2

Selesai urus diri di bilik hotel. .... kami meneruskan agenda untuk hari sabtu. Destinasi seterusnya ialah  membeli belah Pusat Grosir... terdapat banyak kedai yang menjual pakaian batik Solo . Bangunan shopping 4 tingkat dan sewaktu kami sampai banyak kedai yang hampir tutup kerana waktu perniagaan  hingga jam 5.00 petang sahaja ...sedangkan kami baru je sampai.
Banyak juga barang yang dibeli kerana harga yang murah.... Best shopping di sini cuma tak cukup masa .
Di Indonesia terdapat banyak peniaga kecil - kecilan yang berniaga terutama di kawasan kunjungan pelancong. Kami jumpa mereka semasa di Istana juga di sekitar pusat membeli belah Grosir. Sentiasa memujuk kami untuk membeli barang hingga menimbulkan rasa tidak selesa apabila ia mengikut kami sampai ke dalam bas. Aduhh. .. sungguh tak selesa apabila 10 orang peniaga naik bas. Ada yang jual kerepek, jamu, alat urutan kepala dan macam2 lagi. 

Panorama di Solo
Keadaan rumah di Solo
Kata pak Dwi ( Tour guide ).... mereka memandu suka hati je. Lampu merah pun masih jalan. Hon kenderaan sebagai tanda minta laluan.
Possing dulu sebelum shopping
Murah... sehelai seluar slack cuma IDR80,000 @ RM24
Baju Tshirt  pun murah.... pasti kami beli . 
Aduhh ...takut lebih kg bagasi nie 
Peniaga2 kecil..... mempromosikan barang2 mereka. 
Kami dah jumpa mereka masa di Istana Mangkunegaran
Kata Pak Dwi ... jika tak mau beli, jangan di pegang/sentuh barang yang dijual...
Seandainya di pegang  nanti peniaga akan ikut ke mana sahaja. Ingat tuu...
Jual dompet .... engak mau beli buk ! 
Suasana sepetang di Solo
Mereka rajin, sangat kreatif dan tidak malu untuk berniaga. Itulah pengajaran yang dapat di ambil.
Kesusahan kehidupan di sana menjadikan mereka gigih untuk mencari sesuap nasi.
Pusat Membeli Belah Grosir, Solo
Selesai shopping. ... kami dibawa ke Rumah Makan Adem Ayem .  Masih lagi masakan jawa di Solo. Makan malam bersama jus jeruk... Jus jeruk adalah fresh orange. Syukur Alhamdulillah. ... kenyang sudah , kami perlu berehat sebelum meneruskan perjalanan keesokan harinya.
Sebelum balik ...saya dan beberapa rakan singgah di kedai telefon untuk membeli sim card Indonesia. Oleh kerana perkhidmatan yang terlalu lambat akhirnya hasrat hati terpaksa dibatalkan.
Rumah Makan Adem Ayem
Ada telur pindang,  empulur nangka, kulit sapi/lembu dan sup
Ayam goreng yang enak .... mesti cuba tau
Segala ulaman ....
cili hijau .... kami tak pandai makan macam tu
Masakan Solo .... cili @ sambal mesti ada
Syukur Alhamdulillah kenyang sudah ..... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...