Create your own banner at mybannermaker.com!

NUFFNANG

Jumaat, 26 Disember 2014

Ikan Wadik Ulahan Banjar

Ikan wadik memang popular dalam kalangan orang banjar . Ikan wadik macam ikan pekasam tapi tak sama.  Arwah emak selalu buat ikan wadik , maklumla masa tu ikan haruan, sepat  dan puyu memang banyak . Teringat masa kecil2 dulu... selepas musim mengerat/ menuai padi adalah waktu menimba telaga (mengeringkan perigi) ... masa tu akan dapat ikan haruan, keli, sepat dan ikan puyu dengan cukup banyak . Sebahagian ikan  dijemur untuk dijadikan ikan kering dan sebahagian lagi dibuat ikan wadik. Maklumla masa tu mana ada peti ais nak simpan ikan. Jadi inilah cara yang dilakukan oleh mereka apabila dapat ikan yang banyak ( ikan dikeringkan dan dibuat wadik ).

Air wadik dimakan bersama pelam muda ... maklumla pelam ada di sekeliling rumah. Pagi2 dah kutip buah pelam ... boleh dapat satu timba/baldi. Dan kini , ia hanya tinggal kenangan. Jom saya kongsikan cara nak mewadik... seronok jika pandai mewadik ... lepas nie tak yah nak beli lagi, buat je sendiri. Tapi tak boleh makan selalu sebab ia masin... ken la jugak jaga kesihatan.

Bahan-bahannya :
1.5 kilo Ikan puyu/sepat/haruan ( Siang dan bersihkan ikan sebersih2nya )
Garam kasar
Asam keping
2 cawan beras ( basuh beras dan toskan kemudian beras disangan dan ditumbuk halus )
Balang/tupperware untuk mengisi ikan

Cara Membuatnya :

Tabur beras di dalam balang ( beras yang telah disangan dan ditumbuk halus ), kemudian tabur garam kasar . Lepas tu susun ikan di dalam balang. Taburkan semula beras, tabur garam dan letak asam keping yang dah dibasuh. Buat secara berulangkali hingga ikan habis. Ingat ye ... tabur beras, garam, ikan, beras, garam dan asam. Tutup rapat balang tadi dan peram selama satu minggu. Lepas satu minggu ... dah boleh masak ikan wadik tu.

Mewadik ikan sepat, puyu dan haruan ... susun ikan dalam balang

Tabur beras, garam ,ikan , beras, garam dan asam keping

Dah dapat satu balang..
Ikan wadik nie tahan disimpan lama selagi belum dimasak.

Basuh bersih ikan wadik kemudian goreng . Jika ikan yang dibuat tu masin ... rendan dulu sebelum dimasak untuk menggurangkan kemasinannya. Apabila ikan dah masak... angkat,  kemudian gorengkan hirisan bawang merah dan cili api . bila ia dah garing ... taburkan je atas ikan tadi.
 Sedap dimakan dengan nasi putih yang panas2.

5 ulasan:

  1. Ini cara yang betul:

    Ikan perlu digaram dan diperap sekurang2 nya satu malam

    Asingkan ikan dan air garam

    Ikan dilumur beras goreng yg ditumbuk

    Air garam direbus dan disejukkan

    Susun ikan dalam balang selang seli dengan garam dan asam keping

    Masukkan rebusan air garam yang sudah disejukkan

    Tutup balang dan biarkan seminggu

    BalasPadam
  2. Ini cara yang betul:

    Ikan perlu digaram dan diperap sekurang2 nya satu malam

    Asingkan ikan dan air garam

    Ikan dilumur beras goreng yg ditumbuk

    Air garam direbus dan disejukkan

    Susun ikan dalam balang selang seli dengan garam dan asam keping

    Masukkan rebusan air garam yang sudah disejukkan

    Tutup balang dan biarkan seminggu

    BalasPadam
  3. Terima kasih en Zulkifli ...
    Itulah cara yang di ajar pada saya. Lepas ni saya leh cuba cara itu pula

    BalasPadam
  4. air utk merebus garam tu bub berapa bnyk?

    BalasPadam
  5. air & garam tu ltk berapa bnyk?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...