Cuti2 sekolah ni ....teringin nak makan puff pastry..... saya pun mula google internet untuk mendapakan idea .... jumpa macam2 resepi . Oleh kerana bahan memang dah ada...... apa lagi.. terus masuk dapur dan buat inti menggunakan kentang, ayam dan daging... saya adjust sedikit resepi yang saya dapat dari Amie's Little Kitchan. TQ atas tunjuk cara.
Oleh kerana saya suka pedas, maka saya tambahkan cili kisar. Saya masukkan sekali ayam dan daging . Ia menjadikan inti puff pastry yang sedapp. .. Berebut2 anak makan inti.... alamakk takut tak cukup pulak utk puff pastry.
Saya kongsikan resepinya ...
Puff Pastry Ayam & Daging
Puff pastry ( Jenama kawan )
1 biji telur ayam
Bahan Untuk Inti :
5 biji kentang dipotong kecil2 ( potong dadu )
sedikit ayam dan daging dicincang ( Nak ayam saja pun boleh )
3 sudu rempah kari daging
2 sudu cili kisar
3 labu bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 cawan air atau lebih
daun kari
sedikit minyak
garam, gula dan perasa
Cara-caranya :
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga wangi
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi , kemudian masukkan rempah kari
- Masukkan daging dan masak sebentar , kemudian masukkan ayam , kentang dan daun kari
- Masukkan air dan perlahankan api ... masak hingga daging dan kentang empuk
- Kemudian masukkan garam, gula dan perasa
- Masak hingga kuahnya hampir kering
- Boleh diangkat dan ketepikan dahulu
- Ambil puff pastry dan potong dua, kelar-kelar satu puff pastry
- Letak inti ditengah2 kepingan puff pastry
- Ambil satu lagi puff pastry yang dikelar tadi dan tutupkan inti puff pastry
- Ambil hujung garfu dan tekan disekeliling puff pastry supaya ia melekat
- Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega
- Sapukan telur di atas permukaan puff pastry
- Bakar dengan suhu 180'c selama 30 minit
- Sedia untuk hidangan minum pagi/petang/malam ..... enak di makan ketika panas.
Anak2 umi boleh cuba resepi ni ye ...
Inti yang sudah siap
Pastry di potong dua
Tiada ulasan:
Catat Ulasan