Create your own banner at mybannermaker.com!

NUFFNANG

Selasa, 16 Februari 2016

Trip Ke Pulau Karimun , Indonesia

Akhir Januari 2016 kami merancang untuk membuat lawatan  penanda aras ke SDAHA Pontian Johor . Sebelum memulakan lawatan rasmi ... kami jalan2 dulu ke Pulau Karimun, Indonesia.  Perjalanan kami bermula jam 10 malam menuju ke jeti Kukup di Pontian , Johor . Perjalanan mengambil masa 6 hingga ke 7 jam ... penat jugalah duduk dalam bas tu.... almaklum jauh tuu.

Sampai di jeti Kukup hampir jam 5 pagi .. kami berhenti di surau berdekatan jeti. Sempatlah kami  menunaikan solat2 sunat sementara menunggu tibanya waktu subuh . Mudahan perjalanan kami diberkati Ilahi . Usai solat subuh ... kami terus bergerak ke Jeti , sarapan dulu .. dah kenyang baru kami menaiki feri . Tiket feri RM135 seorang dan mengambil masa hampir 1 jam perjalanan.

Ketibaan di jeti Tanjung Balai 
Suasana sekitar Hotel Paragon , Pulau Karimun

Bas kayu yang membawa rombongan kami meninjau sekitar pulau 
Dah tiba di Hotel Paragon , kami dijemput oleh pihak hotel menikmati jamuan ringan di cafe ... sementara menunggu bilik hotel di kemas ( kami sampai hotel lebih kurang jam 10 pagi ) ... sempat je kami menjengah kedai jualan sekitar hotel . Senang kaum ibu2 nak berbelanja. Waktu malam .. jalan2 pula ke pasar malam berdekatan hotel .
Kami melawat seterusnya menunaikan solat jamak dan qasar di Masjid Agung Pulau Karimun . Masjid yang cukup indah senibinanya.
Siap ada replika kaabah ... mudah nak buat kursus haji  . Kalau kat sekolah ada macam nie ... bestnya . Senang nak  ajar murid2 tajuk Ibadah Haji ... boleh amali sekali .
Masakan Padang menu untuk makan tengahari .... Saya memang suka masakan Padang nie . Dah kenyang ... kami teruskan ke destinasi lain.
Pasar Maimun ... tak banyak tempat sempat dilawati kerana masa yang singkat. Kami beli baju pasang , kain batik , kain palikat dan batik lepas . Beli la sikit makan untuk ole-ole 
Selamat tinggal Karimun ..
Kenangan indah bersama rakan sekerja

1 ulasan:

 1. Bismillahir Rahmanir Rahmanirahim

  https://keep.line.me/s/FBZtesmFRzXU8lAAY_0gzZCzyGsD1CyHSc8T7p9w7a0

  Salam dan renungan

  Web: almawaddah.info

  Kepada;

  Yang dihormati Para rektor universiti, para akademik dan para mufti.

  Tun, Tan Seri/Datuk Seri/Datin Seri/Datuk/Datin/tuan/puan.

  Perkara: "Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang bertentangan dengan al-Qur'an dan ayat-ayat al-Qur'an yang bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah" sebagai kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah.info

  1. Tidakkah al-Qur'an itu asas agama Islam yang diredai oleh Allah dan Rasul-Nya?

  2. Tidakkah Islam itu rahmatan lil Alamin?

  Terima kasih dan 'afwan.

  Daripada;

  Pencinta al-Qur'an sebagai asas agama Islam di Malaysia.  .....

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...