Anak-anak memang suka lauk ayam . Kalau boleh hari2 nak lauk ayam ... Jom cuba ayam masak madu .
Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam dipotong kecil
2 sudu rempah kari
1 sudu serbuk kunyit
2" halia (ditumbuk)
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih ( ditumbuk )
6 sudu besar cili yang siap diblend
1 biji bawang besar ( blend)
5 sudu madu
1 sudu gula merah
3 susu tomato puree
1 biji buah tomato ( blend )
1 biji bawang besar ( dipotong bulat )
garam secukup rasa
Bahan dihiris :-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
Cara Memasak :
- Bersihkan ayam dan toskan . Gaulkan ayam bersama rempah kari, serbuk kunyit, halia, bawang merah , bawang putih dan garam. Perapkan ayam selama 2 jam atau lebih.
- Goreng ayam tapi jangan terlalu garing .
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris , jika bahan perapan masih ada .... boleh tumis sekali. Masukkan cili serta bawang yang diblend ... tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan tomato puree, buah tomato, gula merah, dan madu .. tambahkan sedikit air.
- Apabila kuah sudah mendidih masukkan ayam , perasakan garamnya.
- Taburkan bawang besar dan tunggu hingga pecah minyak.
- Boleh angkat dan makan bersama nasi putih, nasi tomato atau nasi minyak.
Ayam masak madu bersama nasi tomato
Tiada ulasan:
Catat Ulasan