Create your own banner at mybannermaker.com!

NUFFNANG

Jumaat, 19 September 2014

Resepi Ayam Masak Madu

Resepi Ayam Masak Madu

Anak-anak memang suka lauk ayam . Kalau boleh hari2 nak lauk ayam ... Jom cuba  ayam masak madu .
Bahan-bahannya :-

1 ekor ayam dipotong kecil
2 sudu rempah kari
1 sudu serbuk kunyit
2" halia (ditumbuk)
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih ( ditumbuk )
6 sudu besar cili yang siap diblend
1 biji bawang besar ( blend)
5 sudu madu
1 sudu gula merah
3 susu tomato puree
1 biji buah tomato ( blend )
1 biji bawang besar ( dipotong bulat )
garam secukup rasa

Bahan dihiris :-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia

Cara Memasak :
  1. Bersihkan ayam dan toskan . Gaulkan ayam bersama rempah kari, serbuk kunyit, halia, bawang merah , bawang putih dan garam. Perapkan ayam selama 2 jam atau lebih.
  2. Goreng ayam tapi jangan terlalu garing . 
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris , jika bahan perapan masih ada .... boleh tumis sekali. Masukkan cili serta bawang yang diblend ... tumis hingga terbit minyak.
  4. Masukkan tomato puree, buah tomato,  gula merah, dan madu .. tambahkan sedikit air.
  5. Apabila kuah sudah mendidih masukkan ayam , perasakan garamnya. 
  6. Taburkan bawang besar dan tunggu hingga pecah minyak.
  7. Boleh angkat dan makan bersama nasi putih, nasi tomato atau nasi minyak. 
Ayam masak madu bersama nasi tomato

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...