Create your own banner at mybannermaker.com!

NUFFNANG

Selasa, 6 Januari 2015

Siakap Masak Stim

Ikan siakap biasanya di masak  3 rasa atau masak stim. Bagi saya masak stim lebih sedap dan lebih sihat berbanding siakap masak 3 rasa...  Penyediaannya pun lebih mudah, ringkas ,cepat dan sedap.  Apa yang penting family sangat suka resepi   ini.. 

Bahan-bahannya  :

1 ekor ikan siakap ( bersihkan dan kelar ikan , basuh dengan  air asam jawa)
2" halia .... hiris halus
1 biji bawang besar ( hiris )
1 biji cili merah (hiris )
3 sudu sos tiram
2" karot ( potong halus/ sagat )
sedikit garam
sedikit serbuk perasa... jika suka
Sedikit daun sup

Cara - caranya  :

Ikan  yang  sudah dibersihkan . ... lumurkan sedikit garam pada badannya. Tak perlu banyak nanti masin pulak. Taburkan semua hirisan atas ikan, campurkan sos tiram dengan setengah cawan air dan tuang atas ikan  kemudian kukus ikan dalam 15 -20 minit.  Bila dikukus, Akhir sekali taburkan daun sup.
Siap untuk dimakan..

Sangat sedap dan terasa manisnya ikan siakap. 
Bismillah ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...