Create your own banner at mybannermaker.com!

NUFFNANG

Sabtu, 26 Oktober 2013

Kesan Mengambil Gula Tambahan Berlebihan...

Apakah itu gula?
·         Gula  adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber  tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.

·         Secara semulajadi, gula boleh didapati dalam makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi, mi, roti, pasta dan ubi-ubian. Gula juga terdapat dalam buah-buahan dalam bentuk fruktosa, dan susu dalam bentuk laktosa.

·         Selain terdapat dalam bentuk semulajadi, gula juga ditambah ke dalam makanan semasa penyediaan atau pemprosesan.

·          Pengambilan gula tambahan tidak diperlukan dalam diet harian kerana gula boleh    diperoleh daripada makanan yang mengandungi karbohidrat.

·          Pada label makanan, gula boleh disenaraikan sebagai sukrosa (sucrose), fruktosa (fructose), sorbitol, manitol (mannitol), sirap jagung (corn syrup), madu (honey), malt, ekstrak malt (malt extract), maltosa (maltose), ekstrak beras (rice extract), molas (molasses) , golden syrup dan inverted sugar .

Apakah kesan jika mengambil gula tambahan secara berlebihan?

1.                 Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit).
2.                 Mengganggu imbangan galian dalam badan.
3.                 Kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4.                 Kanak-kanak rasa mengantuk dan kurang cerdas.
5.                 Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran.
6.                 Meningkatkan paras trigliserid.
7.                 Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria.
8.                 Merosakkan buah pinggang.
9.                 Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10.             Menggalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs).
11.             Mengurangkan kromium dalam badan.
12.             Mengurangkan kuprum dalam badan.
13.             Mengganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan.
14.             Menyebabkan kanser payudara, ovari, prostat dan dubur.
15.             Menyebabkan kanser kolon (usus besar), wanita amat berisiko tinggi.
16.             Faktor kepada kanser pundi hempedu.
17.             Meningkatkan paras glukosa dalam darah dengan cepat.
18.             Melemahkan penglihatan.
19.             Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah.
20.             Hipoglisemia.
21.             Perut berasid.
22.             Meningkatkan paras adrenalin di kalangan kanak-kanak.
23.             Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.
24.             Mempercepatkan proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut.
25.             Membawa kepada ketagihan alkohol.
26.             Merosakkan gigi.
27.             Punca utama obesiti.
28.             Meningkatkan risiko penyakit crohn dan kolitis berulser.
29.             Bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastrik.
30.             Artritis.
31.             Lelah.
32.             Pembentukan batu dalam ginjal.
33.            Jangkitan yis atau kandidiasis.
34.            Pembentukan batu karang dalam hempedu.
35.           Sakit jantung iskemik.
36.           Apendiks.
37.           Meransang tanda-tanda multiple sclerosis.
38.           Pendarahan.
39.          Penyebab vena varikos.
40.          Meningkatkan tindak balas glukosa insulin kepada pengamal pil pencegahan kehamilan.
41.          Sakit gusi.
42.           Osteoporosis.
43.            Air liur berasid.
44.            Kemerosotan toleransi glukosa.
45.            Kemerosotan sensitiviti insulin.
46.            Mengurangkan hormon tumbesaran.
47.            Meningkatkan tekanan darah sistolik.
48.            Mengubah struktur protein sehingga menganggu serapan protein oleh tubuh.
49.            Alergi terhadap makanan.
50.             Kencing manis.
51.             Keracunan darah ketika hamil.
52.             Ekzema kepada kanak-kanak.
53.             Penyakit kardiovaskular.
54.             Melemahkan struktur DNA.
55.             Katarak.
56.             Emfisema.
57.             Arteriosclerosis.
58.             Pembentukan radikal bebas dalam aliran darah.
59.             Merendahkan kemampuan enzim.
60.             Kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya.
61.             Penyebab sel hati terbahagi menyebabkan peningkatan saiz hati.
62.             Peningkatan lemak dalam hati.
63.             Pembesaran saiz buah pinggang.
64.             Tekanan tinggi kepada pankreas dan merosakkannya.
65.             Peningkatan retensi cecair dalam badan.
66.             Sembelit.
67.             Rabun jauh.
68.             Punca kepada lapisan rerambut.
69.             Hipertensi.
70.             Sakit kepala.
71.             Menganggu kemampuan berfikir.
72.             Kemurungan.
73.             Meningkatkan tindak balas insulin.
74.             Punca penapaian bakteria dalam usus.
75.             Ketidakseimbangan hormon.
76.             Meningkatkan risiko darah beku dalam darah.
77.             Meningkat risiko penyakit alzheimer.

Copy and paste je . ... Terima kasih kepada yang empunya.
Moga memberi manfaat buat semua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...