Hari nie saya nak kongsikan cara untuk membuat jeruk mangga ( pelam ). Oleh kerana buah pelam banyak kat rumah... apa lagi... buat jeruk la , baru sedapp dimakan. Makan mentah... masam tau. Tapi bagi orang yang suka masam... mestinya mereka tak kisah pun.
Sebenarnya .... pokok pelam putih ni ada sepokok je. Tapiii.... buahnye banyak dan tak berhenti berbuah. Syukur Alhamdulillah. ..
Suamiku nak tebang pokok pelam putih nie...tapi tak jadi ... sebab kerap berbuah . Jom saya tunjukkan caranye.
JERUK MANGGA
Bahannya :
Buah mangga 5 kilo ( sudah dihiris )
Gula 2 kilo
Garam kasar 5 sudu
1 botol air untuk jeruk buah-buahan
Sedikit air kapur sirih
Gula 2 kilo
Garam kasar 5 sudu
1 botol air untuk jeruk buah-buahan
Sedikit air kapur sirih
Cara - caranye ;
- Buangkan kulit buah pelam dan potong ikut suka. Bijinya buang tau..
- Cuci dan bersihkan buah yang telah dipotong tadi
- Rendam buah tadi dengan air biasa serta campurkan garam dan sedikit air kapur sirih.
- Kacau dan simpan sekurang-kurangnya 24 jam
- Selepas itu buangkan kesemua air
- Buah jeruk tak perlu dibasuh lagi
- Masukkan buah ke dalam balang atau tupperware
- Masukkan air gula secukupnya dan air untuk jeruk buah (ubat jeruk tu la )
- kacau rata dan simpan selama 3 hari
- Selepas 3 hari... bolehlah anda menikmati jeruk yang sungguh sedapp
Selamat mencuba.......
sedapnya jeruk |
inilah pokok pelam yang sentiasa berbuah...alhamdulillah |
buah pelam yang sudah tua... tapi boleh lg utk buat jeruk |
dh masuk dalam bekas.... |
inilah air untuk jeruk ( ubat jeruk ) |
memang sedap..terima kasih kak sebab bagi kami rasa..
BalasPadamAlhamdulillah. ... jika ada rezeki akk akan bawa lg
BalasPadamAlhamdulillah. ... jika ada rezeki akk akan bawa lg
BalasPadamMaaf tanya kak. Dimana boleh sy beli ubat jeruk mcm dlm botol tu ye?
BalasPadamMaaf tanya kak. Dimana boleh sy beli ubat jeruk mcm dlm botol tu ye?
BalasPadamAda jual di pasaraya dan kedai runcit.
BalasPadamAssalam Puan....boleh dapatkan no telefon syarikat yang keluarkan ubat jeruk tu? Saya mencari di kawasan rumah saya tiada. Terima kasih
BalasPadam